Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
Autor: Temat: System logowania
haptor
Junior Member
*


Avatar


Postów: 13
Zarejestrowano: 24-1-2006
Miasto: Poznan
Offline

Nastrój: Not your f*(@# biznes^^

[*] wysłano w 15-2-2006 o godz. 13:38 Odpowiedz cytując
System logowania



Okej, wiec zeby jakos zaistniec na tym forum postanowilem napisac, system logowania(samego logowania i wylogowania) :) nie jest to cos poteznego, a wrecz przeciwnie:P prosciutki, latwiutki, szybciutki systemik logowanka('zdrabniamy jak nikt')

No okej a wiec sam system logowania wyglada nastepujaco:

Kod:

<?php

if(isset($_POST['login']) && isset($_POST['haslo'])) {
$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo'];

$query= "SELECT * FROM admins WHERE `user`='".addslashes($login)."' and `pass`='".addslashes($haslo)."'";
$wyn =mysql_query($query) || die();
$num = mysql_num_rows($wyn);

if($num > 0 ){
$_SESSION['admin'] = $login;
}

mysql_close;
}

echo "<font color='white'>Panel Administratora<br><br><font>";

if (isset($_SESSION['admin'])){
echo "<font color='white'>Witaj ".$_SESSION['admin']."! Mamy dzisiaj: ".date('d.m.Y G:i')."<br> W kazdej podstronie znaj
dziesz stosowny opis ze wskazowkami. Wrazie problemow pisac na gg: 7770408";
} else {
if(isset($login)){
echo "<br><font color='white'>Zalogowanie niemozliwe...<br><br></font>";
} else {
echo "<br><font color='white'>Uzytkownik niezalogowany...<br><br></font>";
}

echo "<form method='post' action='index.php?job=index'>";
echo "<table>";
echo "<tr><td><font color='white'>Login:</font></td>";
echo "<td><input type='text' name='login'></td></tr>";
echo "<tr><td><font color='white'>Haslo:</font></td>";
echo "<td><input type='password' name='haslo'></td></tr>";
echo "<tr><td colspan='2' algin='center'>";
echo "<input type='submit' value='Logowanie'></td></tr>";
echo "</table></form>";
}

?>


Okej teraz opisze co sie dzieje w tym kodzie^^

1. Sprawdzamy czy zostaly juz wyslane dane formularzem(login i pass)
2. Konstrulujemy zapytanie sql sprawdzajace czy taki login i pass istnieja w bazie
3. Jezeli istnieja zmiennej $_SESSION['admin'] przypisujemy wartosc rowna loginowi podanemu w formularzu
4. Teraz sprawdzamy czy zmienna $_SESSION['admin'[ ma wartosc, jezeli ma oznacza to, ze user poprawnie sie zalogowal i wyswietlamy mu tekst powitalny. Jezeli nie to tekst ze user niezalogowany
5. Jesli dane nie zostaly przeslane przez formularz wyechujemy ten formularz:P

Jak widac action wskazuje na 'index.php?job=index;

No i to wlasnie byl plik /admin/index.php
---------
Teraz zajmiemy sie glownym plikiem index

Kod:

<?

# tresc strony

if(isset($_GET['job']){;
$job = $_GET['job'];
if($job=="index"){
include("admin/index.php");
} else {
if (isset($_SESSION['admin'])){
if (file_exists("admin/$job.php")){
include("admin/$job.php");
} else {
print "Coudn't find page");
} }

#dalsza czesc strony

?>


Okej teraz zobaczmy co tutaj sie stalo... sprawdzamy czy zmienne get[job] jest pusta. no nie jest to teraz sprawdzamy czy jej wartosc jest rownaindex, no bo do logowania, ma kazdy dostep, no i jezeli wartosc jest inna niz index to zmienna get[job] ma byc nazwa pliku w folderze admin/ ktory includujemy. Zanim go includujemy sprawdzamy czy: jest zmienna stworzona po poprawnym zalogowaniu, i czy taki plik istnieje.

No i teraz w plikach w folderze admin/ warto dodawac na poczatku
Kod:

<?php

if (isset($_SESSION['admin'])){
#tresc dla admina
} else {
#tresc dla usera
}

?>


No i oczywiscie zapytanie jakie musimy wykonac do sql'a to:

Kod:


CREATE TABLE `admins` (
`user` text NOT NULL,
`pass` text NOT NULL
) TYPE=MyISAM;




Nie jest to jakis super, bajer logowanie, ale uwazam, ze jako poczatek wystarczy, byc moze ktos go udoskonali, sprawi, ze bedzie bardziej bezpieczny.. bede wtedy bardzo zadowolony, oczywiscie ja sam bede go uzupelnial systematycznie.

Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 15-2-2006 o godz. 14:19 Odpowiedz cytując


Hmm .. :) przyjże sie może temu bliżej i go użyje... :)
ale nie ten dział... to powinno być tam-> http://www.coding-portal.com/forum/forumdisplay.php?fid=21


Pozdro




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 68.1% - SQL: 31.9%]