Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
 Strony:  1  2  3
Autor: Temat: co po konsolce?
shoter
Member
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 16-6-2008
Offline

Nastrój: Dobry

[*] wysłano w 22-6-2008 o godz. 16:02 Odpowiedz cytując
co po konsolce?



właśnie zaniedługo skończe czytać symfonie c++(<200 stron zostało), i tu nasuwa sie pytanie.Co warto przeczytać (książka,e-book) aby nauczyć sie trybu graficznego w C++ od podstaw(nie mówcie od zera do gier kodera...gość źle napisał pierwszy kod programiku w WinApi wiec nie mam po co sie uczyc czegos co jest bledne :cisza: ). Co powinienem po zakonczeniu symfonii przeczytac aby wkroczyc w swiat pixeli :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U shoter's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
winuser
Member
**




Postów: 77
Zarejestrowano: 21-6-2008
Miasto: Katowice
Offline

Nastrój: przygnębiony

[*] wysłano w 22-6-2008 o godz. 18:19 Odpowiedz cytując


mysle ze powinienes bez problemu zalapac podstawy winapi tworzac sobie proste okienka, potem rozbudowywujac projekty. Praktyka i jeszcze raz praktyka. Nie spotkalem sie z jakims dobrym kursem winapi (w postaci pdf, wyjasniajacy wszystko dokladnie, po polsku i dla poczatkujacych). Polecam strone www.winapi.org oraz kursy http://www.darkcult.republika.pl/ niezbedny jest takze windows SDK, w nieco rozbudowanej wersji znajduje sie na mojej stronie http://www.tlen-coders.projekty.pl/downloads.php?cat_id=10&download_id=8
Przydatny dla poczatkujacego moze sie takze okazac kurs winapi ktory prowadze na stronce http://www.tlen-coders.projekty.pl/articles.php?cat_id=1 Nie chcialo mi sie zaczynac od samych podstaw (opisalem edity i listbox). Mimo wszystko moze cos wyniesiesz z tego :P i czytac windows sdk
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu winuser's Yahoo
shoter
Member
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 16-6-2008
Offline

Nastrój: Dobry

[*] wysłano w 22-6-2008 o godz. 19:31 Odpowiedz cytując


dziękuje :).Może nawet w tym tygodniu poznam wspaniałe okienko :) :lol:.

Moze to dziwne pytanie ale gdzie mam włożyć SDK'i?

i mam jeszcze jedno pytanie :
dlaczego nie moge skompilować pliku okienka :
Kod:

#include <windosc.h>

int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance,HINSTANCE hPrevInstance,LPSTR lpCmdLine,int nCmdShow)
{
MessageBox(NULL,"----","Hello wordl,MB_YESNO);
return 0;
}


jesli wpisze
MessageBox(NULL,NULL,NULL,NULL,MB_YESNO)
to wszystko jest poprawnie :/.Jednak jesli probuje cos innego wpisac to jest niepoprawnie ;| :wtf:

[Wyedytowany dnia 22-6-2008 > shoter]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U shoter's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
winuser
Member
**




Postów: 77
Zarejestrowano: 21-6-2008
Miasto: Katowice
Offline

Nastrój: przygnębiony

[*] wysłano w 22-6-2008 o godz. 21:18 Odpowiedz cytując


no coz... masz tam pare brzydkich literowek. Programujac tak w winapi daleko nie zajedziesz ;)

Kod:
#include <windows.h>

int APIENTRY WinMain(HINSTANCE hThisInstance, HINSTANCE hPrevInstance,
LPSTR lpCmdLine, int nFunsterStil)
{
switch(MessageBox(0, "winapi!", "tytul okna", MB_YESNO))
{
case IDYES:
MessageBox(0, "kliknales tak", "info", 0);
PostQuitMessage(0);
break;
case IDNO:
MessageBox(0, "kliknales nie", "info", 0);
PostQuitMessage(0);
break;
}
return 0;
}
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu winuser's Yahoo
shoter
Member
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 16-6-2008
Offline

Nastrój: Dobry

[*] wysłano w 22-6-2008 o godz. 22:05 Odpowiedz cytując


wszystko w programie było dobrze tylko ja przepisuje metodą monitor ---> monitor więc literówki robie :/.Rano spróbuje zrobić program twomi sposobem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U shoter's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
winuser
Member
**




Postów: 77
Zarejestrowano: 21-6-2008
Miasto: Katowice
Offline

Nastrój: przygnębiony

[*] wysłano w 22-6-2008 o godz. 22:29 Odpowiedz cytując


Cytuj
Wysłane przez shoter
dziękuje :).Może nawet w tym tygodniu poznam wspaniałe okienko :) :lol:.

Moze to dziwne pytanie ale gdzie mam włożyć SDK'i?

i mam jeszcze jedno pytanie :
dlaczego nie moge skompilować pliku okienka :

Kod:

#include <windosc.h>

tutaj powinno byc #include <windows.h>
Cytuj
Kod:

int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance,HINSTANCE hPrevInstance,LPSTR lpCmdLine,int nCmdShow)
{

MessageBox(NULL,"----","Hello wordl,MB_YESNO);

Nie zamknales stringa srednikiem w MessageBox (drugi parametr-tytul okna).

Cytuj
Kod:

return 0;
}


jesli wpisze
MessageBox(NULL,NULL,NULL,NULL,MB_YESNO)
to wszystko jest poprawnie :/.Jednak jesli probuje cos innego wpisac to jest niepoprawnie ;| :wtf:

[Wyedytowany dnia 22-6-2008 > shoter]


reszta jest dobrze
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu winuser's Yahoo
shoter
Member
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 16-6-2008
Offline

Nastrój: Dobry

[*] wysłano w 23-6-2008 o godz. 07:20 Odpowiedz cytując


Win userze....Średnik jest zamknięty
napisane jest windows.h.
Tylko przy message boxu pojawia sie komunikat(wszystkie średniki zamknięte)!!
moim oczom cały czas ukazuje się ten błąd :
'MessageBox' : cannot convert parameter 3 from 'char' to 'LPCTSTR'.(Myślać że potrzeba właśnie tego typu danych zacząłem rzutować ale wtedy jest jeszce gorzej(okienko sie pojawia ale zamiast napisów są kwadraty ^^))
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U shoter's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
winuser
Member
**




Postów: 77
Zarejestrowano: 21-6-2008
Miasto: Katowice
Offline

Nastrój: przygnębiony

[*] wysłano w 23-6-2008 o godz. 08:22 Odpowiedz cytując


na pewno w tym co dales w znaczniki [ code ] [ code ] jest napiane jak mowilem, przyjrzyj sie ;)
LPSTR to nic innego jak long pointer string czyli ciag znakow *char badz char[] jak tam wolisz.
Natomiast jesli masz cos takiego:
char znak = 'a';
i chcesz to dac do msgboxa to operator & nie wystarczy bo to nie jest tzw. NULL terminated string wiec bedziesz mial krzaczki na koncu.
mozna to zrobic np tak (moze troche nie ladnie :P )

Kod:
char znak = 'a';
char znaki[1];
znaki[0] = znak;
znaki[1] = '\0';
MessageBox(0, "sadasd", znaki, 0);


Ta metoda to takie reczne konstruowanie stringa :P
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu winuser's Yahoo
shoter
Member
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 16-6-2008
Offline

Nastrój: Dobry

[*] wysłano w 23-6-2008 o godz. 10:02 Odpowiedz cytując


Nadal ten sam błąd...Skoro myślisz że ja zrobiłem źle program to ...Ile razy mam mówić że ten program był sprawdzany...na sprawdzenie skopiowałem twoj program ze switchem usuwajac to co jest w srodku i robiac 'reczny' string...blad nadal jest ten sam :sciana: . Jesli wypelnie wszystkie pola NULLami(oprocz ostatniego(i chyba pierwszego) wszystko jest ok :/)

Chciałbym wreszcie coś napisać w WinApi :rolleyes:

[Wyedytowany dnia 23-6-2008 > shoter]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U shoter's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
winuser
Member
**




Postów: 77
Zarejestrowano: 21-6-2008
Miasto: Katowice
Offline

Nastrój: przygnębiony

[*] wysłano w 23-6-2008 o godz. 10:46 Odpowiedz cytując


wklej dokladnie ten caly twoj kod tutaj i powiedz jakiego kompilatora uzywasz. Ja to kompiluje bez problemu pod Visual C++ 6.

EDIT: poczytaj sobie jakie parametry przyjmuje ten messagebox...
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms645505(VS.85).aspx

[Wyedytowany dnia 23-6-2008 > winuser]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu winuser's Yahoo
 Strony:  1  2  3
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 92.5% - SQL: 7.5%]