Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
Autor: Temat: SharpDevelop
emm16
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 17-9-2008
Offline


[*] wysłano w 18-9-2008 o godz. 17:46 Odpowiedz cytując
SharpDevelop



mam SharpDevelop 3.0
wybrałem "aplikacja konsoli" i przekopiowałem przykładowy kod c# z wikipedii
Kod:
using System;

public class PrzykladowaKlasa
{
public static void Main()
{
Console.WriteLine("Podaj swoje imie:");

string imie = Console.ReadLine();
Console.WriteLine("Twoje imie to: " + imie);

Console.WriteLine("Wcisnij dowolny klawisz by zakonczyc program.");
Console.ReadKey();
}
}

nie chce sie uruchomić ten programik, tylko podaje lokalizacje pliku i wyświetla takie coś:

Cytuj

error CS0117: 'system.console' does not contain a definition for 'ReadKey'
Budowanie zakończone - błędów : 1, ostrzeżeń : 0

co jest nie tak?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
riwex
Coder
***




Postów: 149
Zarejestrowano: 2-5-2008
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 18-9-2008 o godz. 18:32 Odpowiedz cytując


Pod Visual Studio ten kod działa, i jak na moje oko to nie ma tu żadnych błędów. Możesz spróbować jeszcze z Console.ReadLine()
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
emm16
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 17-9-2008
Offline


[*] wysłano w 18-9-2008 o godz. 20:42 Odpowiedz cytując


no, istotnie - działa.

Jeszcze pytanie o C# - w tym kodzie, co wkleiłem zamiast Console.ReadKey(); trzeba było wpisać Console.ReadLine(); żeby działał w SharpDevelop. A gdyby program był bardziej skomplikowany (użyte wiele różnych możliwości, funkcji, procedur, pętli, warunków, wyborów), to czy kod do visuala różniłby się bardziej od kodu do SharpDevelop, czy to kwestia tylko jakiegoś jednego elementu?

To pytanie o Microsoft Visual Studio/Microsoft Visual C++, bo one nie zainstalują sie bez SP2, a ja go nie mam.
Czy są różnice między Borlandem C++Builder 6 a microsoft visual? chodzi mi, czy np. kod wpisywany do borlanda różni się jakimś szczegółem od tego, który musi być wpisany do visuala?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
riwex
Coder
***




Postów: 149
Zarejestrowano: 2-5-2008
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 19-9-2008 o godz. 11:01 Odpowiedz cytując


Jak nie wiesz, to już będziesz wiedział że język C# został wymyślony przez Microsoft, i stworzyli do niego kompilator i co najważniejsze że narzędzie Visual Studio bazuje głównie na klasach,metodach z tzw. Frameworka. Wiec to co napiszesz w visualu na pewno będzie w nim działać (tzn jak ci kompilator to przepuści :P), ale nie koniecznie musi działać pod SharpDevelop. Nie wiem co to za środowisko, ani jak ono jest zbudowane i czy korzysta z wszystkich funkcji frameworka i czy w ogóle jakoś z nim dobrze współpracuje. Składnia wszędzie ta sama ale C# to głównie Framework.

Odnośnie Borlanda C++ czy Buildera 6 to poszukaj wątku w C++, albo tam załóż temat, są ludzie którzy na tym pracują i sobie chwalą, więc oni będą lepiej wiedzieć od mnie. Składnia języka jest taka sama wszędzie, każdy kompilator musi wiedzieć co to "if" a co to "bool", aczkolwiek może to być ciut inne. Na pewno tworzenie okienek, przycisków na pewno się różni w Visualu i Borland C++, no różnice są bo po coś tworzą te środowiska. Pzdr :)

ps:/ Jeśli jesteś początkujący to proponuje najpierw się nauczyć c++ i popracować na darmowym jakimś kompilatorze bo środowisko Visual Studio to na początek chyba zbyt profesjonalne narzędzie.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
emm16
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 17-9-2008
Offline


[*] wysłano w 19-9-2008 o godz. 16:26 Odpowiedz cytując


czyli trzeba rozumieć to tak, że jakby kupić książke C#, to przykładowe programy w niej podane na bank skompilują się w visualu, a w innym środowisku C# może być problem, bo tylko visual jest spójny z framework?
czy może istnieje jednak jakaś alternatywa na visuala, że jak sie wpisze dowolny kod C#, to inne od visuala IDE rozpozna i skompiluje to tak jak visual?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
riwex
Coder
***




Postów: 149
Zarejestrowano: 2-5-2008
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 25-9-2008 o godz. 20:20 Odpowiedz cytując


Tak tylko Visual bo to jego produkt :) Może i istnieją ale 100% pewności nic nie da jak visual. C# jest microsoftu i to wszystko wyjaśnia :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 85.4% - SQL: 14.6%]