Komputery - wieszaki - bransoletki - BIURKA - koszulki - Drukarnia Warszawa - Kabiny prysznicowe - piece - anteny - rowery miejskie - torebki sklep - Zajazd Celtycki - druk ulotek kraków - phone cards - Microsoft
Forum Programowanie c++, delphi - Przyszłość C#
Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
Autor: Temat: Przyszłość C#
dark_angel
Junior Member
*

Zarejestrowano: 2-3-2006

[*] wysłano w 2-3-2006 o godz. 19:25 Odpowiedz cytując
Przyszłość C#

Jak widzicie przyszłość tego języka? Coraz więcej osób zaczyna programować w C#... "Sharp" ma także potężne wsparcie w postaci Microsoftu. Podobno już niedługo ma być ogłoszona wersja 3.0 która niesie kolejne usprawnienia...

Angels are dark!
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
v3r0m
C# Coder

Zarejestrowano: 18-12-2005
Miasto: Grodzisk Maz.

Nastrój: Świetny, jak zawsze ;[

[*] wysłano w 2-3-2006 o godz. 21:49 Odpowiedz cytując

Trudno mi rokować, gdyż nie jestem analitykiem rynku, ale język ten wybrałem ze względu na przyszłość właśnie. Wydaje mi się, że będzie się ona prężnie dzieki wsparciu MS, jego prostocie i funkcjonalności rozwijał (szczególnie jak wyjdzie Vista..). Myślę, że warto w nieg zainwestować, gdyż może to Ci dać w przyszłości pracę.

:[
Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U v3r0m's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
__max
Member
**

Zarejestrowano: 24-1-2006
Miasto: Lublin

Nastrój: niezdefiniowany.... :|

[*] wysłano w 2-3-2006 o godz. 22:43 Odpowiedz cytując

Z tego co się słyszy, to podobno najpopularniejszym narzędziem programistycznym (tzn. najwięcej najkorzystniejszych ofert pracy) jest java. W sumie niedziwne, gdyż jest to język znacznie wygodniejszy od c++(poprzedniego _najbardziej_porządanego_przez_pracodawców) i w 100% przenośny...
Jako że C# jest językiem powstałym w oparciu o c++ i javę właśnie, to rokuje to nieźle. Zwłaszcza kiedy za tym językiem i ogólnie za technologią .NET w której znajduje on zastosowanie stoi taki gigant jak M$. I tu jest pierwszy problem... .NET powinien być przenośny, ale udzielanie wsparcia systemom innym niż win może nie być zgodnym do końca z polityką m$..., więc wychodzi nam technologia "prawie" przenośna... jest to znaczna wada w stosunku do javy, która to wada może zniweczyć zalety takie jak przeciążanie operatorów, obsługę kodu niezarządzanego i inne sprawy(jak choćby podobno lepsze zarządzanie pamięcią). Oczywiście są projekty opensourceowe mające na celu zwiększenie przenośności platformy .NET, ale zawsze będą one o krok do tyłu z aktualnością...

Chyba lepiej byłoby używać javy, ale oczywiście po wprowadzeniu Visty, C#.NET może stać się głównym narzędziem programistycznym pod win, więc zapotrzebowanie na programistów c# będzie wzrastać i język ten będzie konsekwentnie wyrywać rynek javie... ale czy zdominuje ten rynek i ewentualnie kiedy to już inna sprawa...
BTW: c# ponoć na tyle do javy podobny, że znajomość jednego jest prawie równoznaczna ze znajomością drugiego...

Takie są moje przemyślenia, nie mające nic wspolnego z żadnymi dokładnymi statystykami, ani żadną wiedzą programistyczną ;E (javy nie znam, w c# uczę się podstaw, wcześniej była teoria c++)

[Wyedytowany dnia 2-3-2006 > __max]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
hellsource
Coder

Zarejestrowano: 17-12-2005

[*] wysłano w 3-3-2006 o godz. 17:58 Odpowiedz cytując

Osobiscie uwazam ze trzeba poczekac... Jezyk C# napewno bedzie sie dalej rozwijal. Tak jak juz napisal __max, C# posiada wsparcie Microsoftu co gwarantuje mu "dlugowiecznosc"... Poczekamy - zobaczymy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
kooba
Member
**

Zarejestrowano: 6-3-2006
Miasto: Syców

Nastrój: ą trucizny

[*] wysłano w 7-3-2006 o godz. 18:02 Odpowiedz cytując

Zdania są podzielone, jedni twierdzą ze wnosi za mało nowości w stosunku do Javy aby developerą opłacało sie na niego przesiadać.. jest w tym sporo prawdy, nie wnosi wiele a wrec przeciwnie - traci na przenośności.. ponad to słyszałem głosy ze zawodzi przy dużych komercyjnych projektach.. o ile pierwszy z pierwszym argumentem musze sie zgodzić, to na temat drugiego ciężko mi sie wypowiadać.

Z drugiej strony jest w nim (w C#) cos pięknego, jest prosty i intuicyjny przy jednoczesnych dużych możliwościach.. po prostu wygodnie sie w nim pisze, a to bardzo ważne! Próbując pisać w javie odniosłem przeciwne wrażenie.. niby podobna a jednak odczucia miałem o 180* w drugą stronę..

Podsumowując lubię ten język, chciałbym go dobrze poznać i życzę mu wszystkiego najlepszego.

Chociaż na logikę znajomość javy powinna byc cenniejsza, nie mam zamiaru jej ruszać - C# r0x!

btw. nie rozumiem polityki Microsoftu, oficjalny port platformy .NET dla systemów Uniksowych przeciągnął by na jego stronę wielu developerów, a co za tym idzie C# coraz bardziej wyrywał by rynek Javie.. ale cóż - w końcu skuteczności polityki Microsoftu nie podlega dyskusji - wystarczy spojrzeć na udział Windowsa na rynku OS czy IE wśród browserów ;)
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U kooba's Yahoo
v3r0m
C# Coder

[*] wysłano w 7-3-2006 o godz. 18:22 Odpowiedz cytując

Wysłane przez kooba
Chociaż na logikę znajomość javy powinna byc cenniejsza, nie mam zamiaru jej ruszać - C# r0x!

Jakby coś nagle się stało i C# by umarł, to z bystrym umysłem i dobrą znajomościa C# bez problemu da się opanować Javę i z powodzeniem w niej programować. Ostatnio usiadłem i bez otwierania żadnych kursów poradziłem sobie w zakodzeniu tego co chciałem w Javie, dlatego myślę, że nie ma co się martwić, więc tak czy siak - róbmy swoje :]

[Wyedytowany dnia 7-3-2006 > v3r0m]

Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U v3r0m's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
__max
Member
**

Zarejestrowano: 24-1-2006
Miasto: Lublin

Nastrój: niezdefiniowany.... :|

[*] wysłano w 7-3-2006 o godz. 19:13 Odpowiedz cytując

Wysłane przez kooba
btw. nie rozumiem polityki Microsoftu, oficjalny port platformy .NET dla systemów Uniksowych przeciągnął by na jego stronę wielu developerów, a co za tym idzie C# coraz bardziej wyrywał by rynek Javie..

No właśnie caly problem w tym, że m$ podporządowuje swoją politykę pod sprzedaż jego jedynie słusznego OSa a wszystkie narzędzia programistyczne z Redmond to raczej wsparcie dla użytkowników win niż źródło realnego zysku...
Udostępnianie platformy .NET na inne systemy niż windows nie byłoby z tą polityką zgodne. I dopóki m$ nie zmieni polityki finansowej(co się raczej nigdy nie wydarzy) c# będzie miał problemy z przenośnością i wyrwaniem rynku javie...

[Wyedytowany dnia 7-3-2006 > __max]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
v3r0m
C# Coder

[*] wysłano w 7-3-2006 o godz. 20:53 Odpowiedz cytując

Zgadza się, póki Windows ma przewagę na rynku, MS nie ma po co udostępniać C# dla innych platform, bo po co? Język najlepiej nadaje się do pisania w Windowsie, więc czy ludzie tego chcą, czy nie, bedą pisać w nim, bo największe zapotrzebowanie jest właśnie dla tego systemu. W taki sposób C# osiągnie hegemonię w programach stricte dla Windows, reszta będzie należeć do Javy i w minimalnej części dla reszty języków.

dragon
Junior Member
*

Zarejestrowano: 4-5-2006

[*] wysłano w 4-5-2006 o godz. 20:34 Odpowiedz cytując

Hm... Moje zdanie nt. C Sharp jest inne.
Jest przecież na jedną platformę ?
Ja i tak kocham Linuksa i wszystkie inny języki na niego :sciana:

A nie jakieś tam Microsoftowe platformowki :ok:

Uczę się C++ chociaż też przebierałem.

Kto co woli.

BTW. Jakie są dobre książki do C# ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
v3r0m
C# Coder

[*] wysłano w 4-5-2006 o godz. 21:55 Odpowiedz cytując

Kiedy na Linuksa można też pisać, acz w MONO nie wszystkie funkcje są już zaimplementowane. Przykladem tego jest faxe, który dzielnie pomaga mi w moich problemach komiplując programy na Linie ;)

Dobre książki?
Polskie:
Programowanie C#
Język C# i platforma .NET wydanie drugie
Zagraniczne:
Thinking in C#
Tutki MS-a

MitS
Top Coder

Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 5-5-2006 o godz. 05:56 Odpowiedz cytując

potwierdzam!
W sumie też programuje w C++ to jednak v3r0m pewnego dnia mnie zachęcił do C# o powiem że niezła sprawa to jest :P

Narazie nie mam czasu ale z chęcią tego się poucze i polecam innym.

Jesteśmy sami sobie winni zawsze 100% ! Wałki na innych i te nie przespane noce ....
Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
faxe
Coder

Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: Gdynia

Nastrój: czarna rozpacz

[*] wysłano w 5-5-2006 o godz. 09:24 Odpowiedz cytując

Racja, Mono C# 2.0 Compiler pod linuksa wspiera nową składnię języka i klasy generyczne

Paweł Zdziarski
http://imagegen.last.fm/recenttracks3/recenttracks/faxe.gif
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U faxe's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu faxe's Yahoo
Nazgob
Member
**

Zarejestrowano: 31-12-2005
Miasto: Uppsala / Szwecja

[*] wysłano w 29-5-2006 o godz. 11:56 Odpowiedz cytując

O C# sie nie martwie, to swietna platforma a VS 2005 jest boskie. Wczoraj popelnilem ladne GUI dla mojego programiku(konslowa aplikacja w C++) -> zajelo mi to 10min. Wkurzylem sie na Pythona bo TkInter jest koszmarny a GTK jakos mi nie podchodzi jeszcze. Problem polega na tym, ze musi to chodzic na Linuxie. Po pewnych problemach udalo sie odpalic i chodzi ladnie -> niestety musialem sie pozbyc menu i pola statusu. To kontrolki z WinForms 2.0 i ich nie ma(musze sprawdzic czy te z .NET 1.1 chodza). GUI jest banalne ale do wiekszych aplikacji chyba trzeba poczekac do Mono 1.2. Mam nadzieje, ze bedzie lepsze :) MonoDevelop tez jest przyjemne a z nowym GUI designerem(stetic) moze nawet z GTK sie przeprosze.

PS. Co do przechodzenia z C# na Jave i na odwrot to luz. Ja z C++ i podstawami C# mam duzo latwiej z Java(cos tam dlubie :P). Ale tu nie chodzi o skladnie tylko o API! Ile API zmiescicie w glowie? Samo GUI w C# mamy WinForms, w C++ powiedzmy QT a w Javie Swing... Ehhh :)

Nazgob / C++ / Nazgob C++ Coding
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
Wyślij nową wiadomość Sonda:

Pokaż początek

Forum dla nastolatków, Forum młodzieżowe, wszystko co interesuje młodzież. Bukmacherzy internetowi, Zakłady bukmacherskie, sprawdzone typy i statystyki sportowe. Pozycjonowanie, wymiana linków systemy wymiany linków, wypromuj swoją stronę w wyszukiwarkach. Zagraj w sudoku, zasady gry, metody rozwiązywania i gry w sudoku. Łysienie, wypadanie włosów to nie koniec marzeń o bujnych włosach. Najlepsza grafika w sieci - tylko na naszym forum graficzne - znajdziesz u nas gotowe sygnaturki i userbary oraz porady jak stworzyć avatar i inną grafikę. Producent drzwi pcv wrocław - okna wrocław to dobry wybór. Solidni fachowcy, tania budowa domu i mieszkań.
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowanie dla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie.
[zapytań: 15]
[PHP: 58.1% - SQL: 41.9%]