dark_angel
Junior Member
Zarejestrowano: 2-3-2006
|
wysłano w 2-3-2006 o godz. 19:25 |
|
|
Przyszłość C#
Jak widzicie przyszłość tego języka? Coraz więcej osób zaczyna programować w C#... "Sharp" ma także potężne wsparcie w postaci Microsoftu. Podobno
już niedługo ma być ogłoszona wersja 3.0 która niesie kolejne usprawnienia...
Angels are dark!
|
|
|
v3r0m
C# Coder

Zarejestrowano: 18-12-2005
Miasto: Grodzisk Maz.
Nastrój: Świetny, jak zawsze ;[
|
wysłano w 2-3-2006 o godz. 21:49 |
|
|
Trudno mi rokować, gdyż nie jestem analitykiem rynku, ale język ten wybrałem ze względu na przyszłość właśnie. Wydaje mi się, że będzie się ona
prężnie dzieki wsparciu MS, jego prostocie i funkcjonalności rozwijał (szczególnie jak wyjdzie Vista..). Myślę, że warto w nieg zainwestować, gdyż
może to Ci dać w przyszłości pracę.
:[
|
|
|
__max
Member

Zarejestrowano: 24-1-2006
Miasto: Lublin
Nastrój: niezdefiniowany.... :|
|
wysłano w 2-3-2006 o godz. 22:43 |
|
|
Z tego co się słyszy, to podobno najpopularniejszym narzędziem programistycznym (tzn. najwięcej najkorzystniejszych ofert pracy) jest java. W sumie
niedziwne, gdyż jest to język znacznie wygodniejszy od c++(poprzedniego _najbardziej_porządanego_przez_pracodawców) i w 100% przenośny...
Jako że C# jest językiem powstałym w oparciu o c++ i javę właśnie, to rokuje to nieźle. Zwłaszcza kiedy za tym językiem i ogólnie za technologią .NET
w której znajduje on zastosowanie stoi taki gigant jak M$. I tu jest pierwszy problem... .NET powinien być przenośny, ale udzielanie wsparcia systemom
innym niż win może nie być zgodnym do końca z polityką m$..., więc wychodzi nam technologia "prawie" przenośna... jest to znaczna wada w stosunku do
javy, która to wada może zniweczyć zalety takie jak przeciążanie operatorów, obsługę kodu niezarządzanego i inne sprawy(jak choćby podobno lepsze
zarządzanie pamięcią). Oczywiście są projekty opensourceowe mające na celu zwiększenie przenośności platformy .NET, ale zawsze będą one o krok do tyłu
z aktualnością...
Chyba lepiej byłoby używać javy, ale oczywiście po wprowadzeniu Visty, C#.NET może stać się głównym narzędziem programistycznym pod win, więc
zapotrzebowanie na programistów c# będzie wzrastać i język ten będzie konsekwentnie wyrywać rynek javie... ale czy zdominuje ten rynek i ewentualnie
kiedy to już inna sprawa...
BTW: c# ponoć na tyle do javy podobny, że znajomość jednego jest prawie równoznaczna ze znajomością drugiego...
Takie są moje przemyślenia, nie mające nic wspolnego z żadnymi dokładnymi statystykami, ani żadną wiedzą programistyczną ;E (javy nie znam, w c# uczę
się podstaw, wcześniej była teoria c++)
[Wyedytowany dnia 2-3-2006 > __max]
|
|
|
hellsource
Coder

Zarejestrowano: 17-12-2005
|
wysłano w 3-3-2006 o godz. 17:58 |
|
|
Osobiscie uwazam ze trzeba poczekac... Jezyk C# napewno bedzie sie dalej rozwijal. Tak jak juz napisal __max, C# posiada wsparcie Microsoftu co
gwarantuje mu "dlugowiecznosc"... Poczekamy - zobaczymy.
|
|
|
kooba
Member

Zarejestrowano: 6-3-2006
Miasto: Syców
Nastrój: ą trucizny
|
wysłano w 7-3-2006 o godz. 18:02 |
|
|
Zdania są podzielone, jedni twierdzą ze wnosi za mało nowości w stosunku do Javy aby developerą opłacało sie na niego przesiadać.. jest w tym sporo
prawdy, nie wnosi wiele a wrec przeciwnie - traci na przenośności.. ponad to słyszałem głosy ze zawodzi przy dużych komercyjnych projektach.. o ile
pierwszy z pierwszym argumentem musze sie zgodzić, to na temat drugiego ciężko mi sie wypowiadać.
Z drugiej strony jest w nim (w C#) cos pięknego, jest prosty i intuicyjny przy jednoczesnych dużych możliwościach.. po prostu wygodnie sie w nim
pisze, a to bardzo ważne! Próbując pisać w javie odniosłem przeciwne wrażenie.. niby podobna a jednak odczucia miałem o 180* w drugą stronę..
Podsumowując lubię ten język, chciałbym go dobrze poznać i życzę mu wszystkiego najlepszego.
Chociaż na logikę znajomość javy powinna byc cenniejsza, nie mam zamiaru jej ruszać - C# r0x!
btw. nie rozumiem polityki Microsoftu, oficjalny port platformy .NET dla systemów Uniksowych przeciągnął by na jego stronę wielu developerów, a co za
tym idzie C# coraz bardziej wyrywał by rynek Javie.. ale cóż - w końcu skuteczności polityki Microsoftu nie podlega dyskusji - wystarczy spojrzeć na
udział Windowsa na rynku OS czy IE wśród browserów
|
|
|
v3r0m
C# Coder

|
wysłano w 7-3-2006 o godz. 18:22 |
|
|
| Cytuj | Wysłane przez kooba
Chociaż na logikę znajomość javy powinna byc cenniejsza, nie mam zamiaru jej ruszać - C# r0x!
|
Jakby coś nagle się stało i C# by umarł, to z bystrym umysłem i dobrą znajomościa C# bez problemu da się opanować Javę i z powodzeniem w niej
programować. Ostatnio usiadłem i bez otwierania żadnych kursów poradziłem sobie w zakodzeniu tego co chciałem w Javie, dlatego myślę, że nie ma co się
martwić, więc tak czy siak - róbmy swoje ![:]](./images/smilies/krzywy.gif)
[Wyedytowany dnia 7-3-2006 > v3r0m]
|
|
|
__max
Member

Zarejestrowano: 24-1-2006
Miasto: Lublin
Nastrój: niezdefiniowany.... :|
|
wysłano w 7-3-2006 o godz. 19:13 |
|
|
| Cytuj | Wysłane przez kooba
btw. nie rozumiem polityki Microsoftu, oficjalny port platformy .NET dla systemów Uniksowych przeciągnął by na jego stronę wielu developerów, a co za
tym idzie C# coraz bardziej wyrywał by rynek Javie.. |
No właśnie caly problem w tym, że m$ podporządowuje swoją politykę pod sprzedaż jego jedynie słusznego OSa a wszystkie narzędzia programistyczne z
Redmond to raczej wsparcie dla użytkowników win niż źródło realnego zysku...
Udostępnianie platformy .NET na inne systemy niż windows nie byłoby z tą polityką zgodne. I dopóki m$ nie zmieni polityki finansowej(co się raczej
nigdy nie wydarzy) c# będzie miał problemy z przenośnością i wyrwaniem rynku javie...
[Wyedytowany dnia 7-3-2006 > __max]
|
|
|
v3r0m
C# Coder

|
wysłano w 7-3-2006 o godz. 20:53 |
|
|
Zgadza się, póki Windows ma przewagę na rynku, MS nie ma po co udostępniać C# dla innych platform, bo po co? Język najlepiej nadaje się do pisania w
Windowsie, więc czy ludzie tego chcą, czy nie, bedą pisać w nim, bo największe zapotrzebowanie jest właśnie dla tego systemu. W taki sposób C#
osiągnie hegemonię w programach stricte dla Windows, reszta będzie należeć do Javy i w minimalnej części dla reszty języków.
|
|
|
dragon
Junior Member
Zarejestrowano: 4-5-2006
|
wysłano w 4-5-2006 o godz. 20:34 |
|
|
Hm... Moje zdanie nt. C Sharp jest inne.
Jest przecież na jedną platformę ?
Ja i tak kocham Linuksa i wszystkie inny języki na niego 
A nie jakieś tam Microsoftowe platformowki 
Uczę się C++ chociaż też przebierałem.
Kto co woli.
BTW. Jakie są dobre książki do C# ?
|
|
|
v3r0m
C# Coder

|
wysłano w 4-5-2006 o godz. 21:55 |
|
|
Kiedy na Linuksa można też pisać, acz w MONO nie wszystkie funkcje są już zaimplementowane. Przykladem tego jest faxe, który dzielnie pomaga mi w
moich problemach komiplując programy na Linie 
Dobre książki?
Polskie:
Programowanie C#
Język C# i platforma .NET wydanie drugie
Zagraniczne:
Thinking in C#
Tutki MS-a
|
|
|
MitS
Top Coder

Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Nastrój: Uhahany
|
wysłano w 5-5-2006 o godz. 05:56 |
|
|
potwierdzam!
W sumie też programuje w C++ to jednak v3r0m pewnego dnia mnie zachęcił do C# o powiem że niezła sprawa to jest
Narazie nie mam czasu ale z chęcią tego się poucze i polecam innym.
Jesteśmy sami sobie winni zawsze 100% ! Wałki na innych i te nie przespane noce ....
|
|
|
faxe
Coder

Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: Gdynia
Nastrój: czarna rozpacz
|
wysłano w 5-5-2006 o godz. 09:24 |
|
|
Racja, Mono C# 2.0 Compiler pod linuksa wspiera nową składnię języka i klasy generyczne
Paweł Zdziarski

|
|
|
Nazgob
Member

Zarejestrowano: 31-12-2005
Miasto: Uppsala / Szwecja
|
wysłano w 29-5-2006 o godz. 11:56 |
|
|
O C# sie nie martwie, to swietna platforma a VS 2005 jest boskie. Wczoraj popelnilem ladne GUI dla mojego programiku(konslowa aplikacja w C++) ->
zajelo mi to 10min. Wkurzylem sie na Pythona bo TkInter jest koszmarny a GTK jakos mi nie podchodzi jeszcze. Problem polega na tym, ze musi to chodzic
na Linuxie. Po pewnych problemach udalo sie odpalic i chodzi ladnie -> niestety musialem sie pozbyc menu i pola statusu. To kontrolki z WinForms
2.0 i ich nie ma(musze sprawdzic czy te z .NET 1.1 chodza). GUI jest banalne ale do wiekszych aplikacji chyba trzeba poczekac do Mono 1.2. Mam
nadzieje, ze bedzie lepsze :) MonoDevelop tez jest przyjemne a z nowym GUI designerem(stetic) moze nawet z GTK sie przeprosze.
PS. Co do przechodzenia z C# na Jave i na odwrot to luz. Ja z C++ i podstawami C# mam duzo latwiej z Java(cos tam dlubie :P). Ale tu nie chodzi o
skladnie tylko o API! Ile API zmiescicie w glowie? Samo GUI w C# mamy WinForms, w C++ powiedzmy QT a w Javie Swing... Ehhh :)
|
|
|