Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
 Strony:  1  2  3
Autor: Temat: Jak napisac program...??
scoobydooxx
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 2-1-2006
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 01:39
Jak napisac program...??



Hej! Mam pytanie czy ktos moze potrafi napisac cos takiego??

System obsługi biblioteki.

Program umożliwia dodanie i zapisanie w pliku nowych książek do księgozbioru, wyszukiwanie książek po autorze, tytule i numerze identyfikacyjnym. Program umożliwia też dodawanie i zapisywanie w pliku nowych czytelników oraz wyszukiwanie czytelników po imieniu, nazwisku i numerze identyfikacyjnym. Program pozwala na zapisywanie wypożyczeń książek. Rejestrowany jest numer identyfikacyjny książki, numer identyfikacyjny czytelnika i data wypożyczenia. System umożliwia zapisywanie zwrotu książek, a w przypadku, gdy zwrot następuje po terminie, zostaje naliczona kara za każdy dzień zwłoki.


Byłbym wdzieczny za pomoc bo coś nie moge sobie z tym poradzic... wiec potrzaba tu kogos madrzejszego... :P
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
maestro
Member
**


Avatar


Postów: 32
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Rawa Mazowiecka
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 13:04


heh, @scoobydooxx dam Ci dobrą rade. Nigdy nie proś by ktoś zrobił coś za Ciebie, no chyba, że nagroda będzie adekwatna do zadania.



Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Nazgob
Member
**


Avatar


Postów: 60
Zarejestrowano: 31-12-2005
Miasto: Uppsala / Szwecja
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 14:47


Wyglada na standardowy projekt z baz danych... Forum jest nowe, nie wiem jeszcze jak moderatorzy traktuja topiki o pracach domowych. Dam Ci rade -> takie projekciki kosztuja ok 200zl. Polecam. Jesli chcesz sprobowac sam to polecam Ci czystego Accessa. Ja na swoj projekt z BD zrobilem system obslugi hurtowni w tydzien. Accessa nauczylem sie z ksiazki. Nie bylo to moze super ale 4 dostalem :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
Lexus
Coder
***


Avatar


Postów: 125
Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 16:37


hmm, jeśli myślisz że ktoś napisze Ci taki program tutaj gratis to chyba pomyliłeś serwisy... Proponuję sformułowanie stricte technicznego pytania, a na pewno otrzymasz odpowiedź.

Jeśli chodzi o Twój program, to oczywiste jest wykorzystanie bazy danych (można na plikach ale będzie to mniej "estetyczne"). Zdefiniuj rekordy, tablice bazy, napisz kod i zrób jakiś graficzny GUI i to wszystko...nic trudnego.

p.s. Na życzenie użytkowników może powstać ewentualnie jakiś dział forum "Tablica ogłoszeń" lub coś podobnego...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Lexus's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
scoobydooxx
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 2-1-2006
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 22:02


spodziewalem sie takich odpowiedzi no ale coz... warto sprobac... a kolega Nazgob
z 200zl to troszke przesadzil... sam bym pisal jakby tyle za to płacili... ;) to teraz chodzi mi juz o konkretną pomoc... a mianowicie... nie mam pojecia jak cos takiego zrobic...

"...i data wypożyczenia. System umożliwia zapisywanie zwrotu książek, a w przypadku, gdy zwrot następuje po terminie, zostaje naliczona kara za każdy dzień zwłoki."

jeśli byłby ktos tak miły....:mrgreen:

/add
a jeszcze jedno, gdybm juz mial w miare gotowy program i cos tam mi nie chodzilo... i nie majac pojecia w czym tkwi problem mozna komus go na maila wyslac? jest szansa ze ktos pomoze??

[Wyedytowany dnia 2-1-2006 > Lexus]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Sorror
Coder
***


Avatar


Postów: 229
Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: New York/Wrocław
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 22:18


Kod:

if (nieoddana)
{
kara = dni_zwloki * dzienna_kwota;
}
else skocz_gdzieś_tam;


Realizować to sobie możesz na milion sposobów.

Pozdrawiam ;)




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
scoobydooxx
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 2-1-2006
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 22:22


Dzieki! :)
ale jak ten program ma sobie obliczyc ile tych dni zwłoki jest...???? bo ja tego nie jarze... jak np. koles pozycza ksiazke... 20.04.2005 ma oddac 20.04.2005 a oddaje 27.06.2005 to jak to zrobic zeby on sobie obliczyl ile dni zwłoki bylo???
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Lexus
Coder
***


Avatar


Postów: 125
Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 22:25


ech, tablica z liczbami dni w danym miesiącu, pozniej 30-20(liczba dni w kwietniu)+31(maj)+27(liczba dni w czerwcu)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Lexus's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Sorror
Coder
***


Avatar


Postów: 229
Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: New York/Wrocław
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 22:30


A ja proponuje zapoznać się z biblioteką time -> http://www.cppreference.com/stddate/



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
scoobydooxx
Junior Member
*




Postów: 11
Zarejestrowano: 2-1-2006
Offline


[*] wysłano w 2-1-2006 o godz. 22:34


ok. dzieki Wam wielkie dzis zabieram sie za pisanie moze cos z tego bedzie, a jak nie no to coz.... moze sie do tego nie nadaje... :P ewentualnie po prosze jeszcze o pare wskazowek...:faja:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
 Strony:  1  2  3
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 89.5% - SQL: 10.5%]