Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
Autor: Temat: skrypt wyświetlający zdjęcia...
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 14-8-2006 o godz. 06:06 Odpowiedz cytując
skrypt wyświetlający zdjęcia...



Witam!
Mam oto taki skrypcik php:

Kod:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<script language="php">
function rotate_images()
{
$dir_pointer = dir( "galeria" );
while( $entryName = $dir_pointer->read() )
{
if( !ereg( "^.", $entryName ) )
$file_array[] = $entryName;
# $file_array[] = "galeria/$entryName";
}
$dir_pointer->close();
$count_array = count( $file_array ) - 1;
srand( time() );
$random_no = rand( 0, $count_array );
$file_name = "galeria/$file_array[$random_no]";
#$file_name = $file_array[$random_no];
$image_size = getimagesize( $file_name );
$out = sprintf( '<img src="%s" %s alt="image." />%s', $file_name, $image_size[3], "n" );
return $out;

}
</script>
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
.....
.....
....
<span class="right-s">
<?php print rotate_images(); ?>
<b style="color:#1d1d1d; margin:0 auto; text-align:center;">Losowe zdjęcie</b>
</span>
...
...
...
<html>


I działą on tak, że z katalogu o nazwie galeria pokazuje losowo obrazki (rotator obrazków), no i mam z nim nie wielki problem otóż raz o na działą prawidłowo i pokazuje zdjęcia a raz pokazuje takic komunikat:

Cytuj

Warning: getimagesize(): Read error! in /home/skp/public_html/index.php on line 35
image. Losowe zdjęcie


gdzie linia 35 to linijka: $image_size = getimagesize( $file_name );
Jak można to naprawić ???




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
faxe
Coder
***


Avatar


Postów: 130
Zarejestrowano: 17-12-2005
Miasto: Gdynia
Offline

Nastrój: czarna rozpacz

[*] wysłano w 14-8-2006 o godz. 13:52 Odpowiedz cytując


No oczywiście - przyjrzyj się dokładnie linijce, która rzekomo "odrzuca" pozycje "." oraz ".." zwracane przez dir_pointer->read(). Jeśli nie znasz składni wyrażeń regularnych POSIX (funkcja ereg() je właśnie stosuje), to użyj zwykłego porównania ==, dzięki któremu odrzucicsz niechciane wartości.

Stosowanie ereg() do szukania podciągów wyszło chyba z jakichś podrzędnych "kursów PHP", nieprawdaż?




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U faxe's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu faxe's Yahoo
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 15-8-2006 o godz. 07:29 Odpowiedz cytując


ooooo wielkie dzięki :
takie proste a takie trudne :P
Już naprawiłem :)

Dzięki za pomoc ...
Pzdr




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 70.4% - SQL: 29.6%]