Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
 Strony:  1  2  3
Autor: Temat: Problem z <div>
P-A-B-L-O
Member
**


Avatar


Postów: 83
Zarejestrowano: 21-1-2007
Miasto: Włocławek
Offline


[*] wysłano w 27-2-2007 o godz. 15:21 Odpowiedz cytując
Problem z <div>



Witam.
Mam problem z blokami na stronie.
Mam podstawowy układ z logo, menu z lewej, treść no i stopka.
Problem w tym, że kiedy dodam coś do menu wtedy blok treści opuszcza mi się.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Bardzo proszę o pomoc.
Załączam screeny.

http://img187.imageshack.us/my.php?image=14176791mn5.jpg
http://img245.imageshack.us/my.php?image=22270588zl0.jpg

HTML:
Kod:
<html>
<head><title></title>
<link rel="stylesheet" href="./styl.css" type="text/css">
</head>

<body>


<div id="logo">
</div>

<div id="menu">
1<br>
2<br>
3<br>
4<br>
5

<div id="tresc">
</div>


<div id="stopka">
<font face="tahoma" size="2">
<div>


CSS:
Kod:
body
{
width: 800px; margin: 0 auto;
color:white;
background:gray url('tlo.jpg') repeat-x;
}

#logo
{
width:800px;
height:150px;
background:black;
}

#menu
{
width:200px;
height:600px;
background:gray;
}

#tresc
{
width:600px;
height:600px;
background:white;
margin-left:200px;
}

#stopka
{
width:800px;
height:20px;
background:black;
}


a:link { color:white }
a:visited { color:white }
a:active { color:white }
a:hover { color:yellow }

a{text-decoration:none}
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 27-2-2007 o godz. 21:58 Odpowiedz cytując


spróbuj do #menu dodać float:left;
a w całym divie z id="menu " stwórz poszczególne divy (sekcje) w których bedziesz trzymał dane...




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
P-A-B-L-O
Member
**


Avatar


Postów: 83
Zarejestrowano: 21-1-2007
Miasto: Włocławek
Offline


[*] wysłano w 28-2-2007 o godz. 17:34 Odpowiedz cytując


Zrobiłem tak jak poradziłeś z float:left;
Ale w divie z id="menu" piszesz o poszczególnych divach w, których mam trzymać dane.
I właśnie tego trochę nie rozumiem.
Liczby z mojego menu objąłem tym dodatkowym divem, ale nie wiem czy o to chodzi.
Zrobiłem tak:
Kod:
<div id="menu">
<div>
1<br>
2<br>
3<br>
4<br>
5</div>

<div id="tresc">
</div>
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 28-2-2007 o godz. 17:46 Odpowiedz cytując


no mniej wiecej :)

chodziło mi o to:

Kod:

<div id="menu">
<div class="modul1">
1<br>
2<br>
3<br>
4<br>
5
</div>
<div class="modul2">
cos innego
</div>
<div id="tresc">
</div>


W ten sposób masz wiekszą kontrole nad zawartością strony




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
P-A-B-L-O
Member
**


Avatar


Postów: 83
Zarejestrowano: 21-1-2007
Miasto: Włocławek
Offline


[*] wysłano w 28-2-2007 o godz. 22:06 Odpowiedz cytując


OK. Ale czy np. <div class="modul1"> muszę też definiować w pliku ze stylami, żeby ten blok zadziałał?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 28-2-2007 o godz. 22:59 Odpowiedz cytując


nie musisz ;)
ale ja zawsze do diva dopisuje klase bądź id ponieważ zazwyczaj coś sie definiuje np. szerokość danego "modułu" wysokość itp ... w twoim przypadku ja bym zdefiniował dla każdego <div class="modul1"> szerokość (w tym przypadku każdy moduł bedzie miał tę samą szerokość).




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
P-A-B-L-O
Member
**


Avatar


Postów: 83
Zarejestrowano: 21-1-2007
Miasto: Włocławek
Offline


[*] wysłano w 2-3-2007 o godz. 15:46 Odpowiedz cytując


Bo jak na razie uporałem się z problemem, ale za pomocą
position:absolute;
Tylko, wydaje mi się, że to jest bez sensu. Bo przykładowo każda podstrona będzie miała różne wysokości ze względu na ilość treści.
Więc do każdej podstrony będę musiał definiować oddzielny plik ze stylami. A powodem tego są różne wartości podstron dla height: ...... px;
A może to jest dobry pomysł?
Co o tym sądzisz?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 2-3-2007 o godz. 18:23 Odpowiedz cytując


Ogólnie odradzam korzystania z wartości position (a jak trzeba to jak najmniej z tego korzystac ;) )



Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
P-A-B-L-O
Member
**


Avatar


Postów: 83
Zarejestrowano: 21-1-2007
Miasto: Włocławek
Offline


[*] wysłano w 2-3-2007 o godz. 18:44 Odpowiedz cytując


A dlaczego odradzasz. Coś się dzieje złego z tym?
Przeglądarki źle to interpretują?
I czy masz jakiś inny pomysł, żeby nie robić oddzielnie styli do każdej podstrony?
Czy może to nie jest zły pomysł z oddzielnymi stylami?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 2-3-2007 o godz. 19:37 Odpowiedz cytując


odradzam gdyż istnieje coś takiego jak IE (i nie zawsze chce współpracować)....

a po co robić style dla każdej podstrony :shocked: ???

tworzysz jeden plik CSS w którym umieszczasz klasy całego serwisu i tyle ....

A co do podstron to robisz uniewrsalny layout w którym zmieniają sie tylko poszczegolne elementy strony a ukłąd zostaje ten sam (tym samym style też)




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
 Strony:  1  2  3
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 89.9% - SQL: 10.1%]