Forum Programowanie c++, delphi Ostatnio aktywny: Nigdy
Nie zalogowany [Zaloguj ]
Pokaż koniec
Wersja do druku | Zapisz | Dodaj do Ulubionych   Wyślij nową wiadomość Sonda:
Autor: Temat: sortowania babelkowe i szybkie mierzenie czasu,,,help
bizoneczek
Newbie
*




Postów: 1
Zarejestrowano: 13-6-2007
Offline


[*] wysłano w 13-6-2007 o godz. 00:28 Odpowiedz cytując
sortowania babelkowe i szybkie mierzenie czasu,,,help



Witam serdecznie na samym wsępie chciałbym zaznaczyć że jestem w tym temacie ZIOLONY :) dlatego prosze o wyrozumiałość i pomoc. Problem jest następujący - posiadam dwa algorytmy sortujące Bubble i Quick z zadaną tablicą do posortowania :). chciałbym umieścić funkcję czasu w tych algorytmach z dokładnościa do ms. Czy ma ktoś sposoba na tą dolegliwość ? Bede bardzo wdzieczny za okazana pomoc i ew wytlumaczenie. Oto te algorytmy.

Cytuj

/* Szbkie */
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int values[] = { 4, 2, 9, 1, 20, 25 };

int compare (const void * a, const void * b)
{
return ( *(int*)a - *(int*)b );
}

int main ()
{
int n;
qsort (values, 6, sizeof(int), compare);
for (n=0; n<6; n++)
printf ("%d ",values[n]);
return 0;
}



Cytuj


/* babelkowe */
#include <iostream.h>

void wyswietlTablice (int [], int);
void sortBab(int [], int);

main ()
{

const int wTab=8;
int tab[ wTab ]={8,4,1,5,2,12,3,34};

cout<<"Tablica przed posortowaniem:n";
wyswietlTablice(tab,wTab);
sortBab(tab,wTab);
cout<<"Tablica po posortowaniu:n";
wyswietlTablice(tab,wTab);

return 0;
}

void wyswietlTablice (int tablica [], int wielkosc)
{
for(int i=0; i<wielkosc; i++)
cout<<"Element tablicy:"<<(i+1)<<" Wartosc elementu:"
<<tablica <<endl;
}
void sortBab (int tablica [], int wielkosc )
{
int temp;

for (int i=0; i<wielkosc-1; i++)
for (int j=0; j<wielkosc; j++)
if(tablica[j]>tablica[j+1]){
temp=tablica[j];
tablica[j]=tablica[j+1];
tablica[j+1]=temp;
}

}



Dziekuje bardzo
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U
MitS
Top Coder
***


Avatar


Postów: 384
Zarejestrowano: 1-1-2006
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Uhahany

[*] wysłano w 13-6-2007 o godz. 18:05 Odpowiedz cytując


zainteresuj sie tym: gettimeofday()
http://rabbit.eng.miami.edu/info/functions/time.html#gtod

pozdro




Pokaż profil użytkownika E-Mail Użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Użytkownik U2U MitS's Aim Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wyślij nową wiadomość Sonda:


Pokaż początek

Sitemap
Copyright © 2005-2007 by coding-portal.com
Programowaniedla każdego. Programowanie w c++, java, delphi, pascal, perl oraz innych językach. Tworzenie stron w html, xhtml, php z użyciem mysql, css oraz ich pozycjonowanie. Zapraszamy do udziału w życiu naszego forum!
[zapytań: 15]
[PHP: 81.7% - SQL: 18.3%]